povestea nașterii tatălui meuTitlu: Povestea nașterii tătălui meu
Autor: Cornel Samara
Editura: Eikon


   Înainte de a discuta despre: plot, narator, personaje, particularități, trebuie menționat un aspect important. ,,Povestea nașterii tatălui meu" împrumută ceva din magia, căldura, naivitatea și simplitatea poveștilor de demult, spuse în jurul focului.  Câteva dintre trăsăturile inerente ale basmului pot fi găsite și aici: finalul poveștii(triumfarea binelui), prezența bătrânei înțelepte și bune "vrăjitoarea", drumul inițiatic al străbunicului, trăsăturile de caracter pozitive ale eroului, dar nu în ultimul rând limbajul.
   Plot: Povestea începe cu înmormântarea bunicului, adică a tatălui, a celui ce se naște la finalul poveștii.
  Povestea principală se concentrează asupra drumului inițiatic ,,în viață" făcut de străbunicul Dimciu.
Îl vedem pe erou ajuns într-un lagăr din Franța, îl vedem pe erou muncind pământul si construind case, il vedem pe erou învățând franceza, mutându-se în România, făcând agricultură, trecând prin boală și încercat de moartea fiicei lui, ii vedem fiul căsătorit și îi vedem fiul plecat la război, ii vedem nepoții murind și îl vedem îmbătrânind.
   Povestea nașterii tatălui este pretextul prin care Cornel Samara surprinde momente din vremurile de demult apuse ale societății românești.
    Personaje: După cum am precizat deja, par a fi rupte dintr-un basm: Avem eroul: Dimciu, calul înciorăpat: Abrașcu, bătrâna(vrăjitoare): Zanfira, ajutoarele eroului: Nase și Stogu în fruntea bețivilor care munceau pentru Dimciu.
Narator: În primele două capitole naratorul este si personaj. Tatăl a doi copii, trăind în București, primește un telefon: tatăl lui a murit. După primele două capitole, naratorul se metamorfozează în povestitor.
Particularități: Elementele de expresie cu încărcătură magică: ,,Și se făcea că eram la țară"; ,,și m-am înființat la casa bătrânească".
Replicile date de personaje în aromână au înrămat foarte frumos această poveste, a întregit-o.

Concluzie: Mi-a plăcut foarte tare povestea asta. Cred că m-a și prins într-o perioadă în care aveam nevoie să aud o poveste cu personaje bune și altruiste, care se îngrijesc de cei din jur și care muncesc cu drag pământul....

With love, dimineți târzii! 

Comentarii

NOUTĂȚI