O cameră fără prize

 
TitluO cameră fără prize

Autor: Savu Popa

Editura: casa de pariuri literare

Timp de citire:⏰ 3 min

    SAVU POPA (n. 1991) Profesor de Limba şi literatura română în prezent. Debutează în anul 2004, cu poezie, în revista Euphorion, din Sibiu. Debut în volum, în anul 2017: Ipostaze, Editura Paralela 45, din Piteşti. În 2018 am publicat al doilea volum de versuri, la editura Cartea Românească, intitulat Noaptea mea de insomnie.

    O cameră fără prize este volumul ,,apelor înghețate de spaime”, volumul unui cer senin văzut ca  ,,bandaj”, un volum în care ,,irisul, corneea ard ca niște meteoriți” iar ,, oxigenul a devenit ritual de incinerare”.

     Discursul auctorial este construit în jurul a două mari teme: singurătate și artă poetică, iar din acestea, ca dintr-un vulcan, erupe lava aprinsă a unei lumi interioare dedublate, lava aprinsă a unui spațiu exterior ce devine, din când în când, corpul acestui eu liric însingurat ce poate  auzi ,,respirația cerului”.  

 Ce este poezia? ,,Poezia/Un buton/ De dat/Realitatea/ La maximum”, dar în același timp ,,Poezia funcționează/Ca o perfuzie,/Când sunt deshidratat/De la atâta realitate”. Poezia este acel ceva care ,,dă realitatea la maximum”, dar funcția poeziei este să hidrateze, să ofere viață unui suflet deshidratat, adică uscat, de realitate. Pe cine usucă realitatea? Pe acel ce vede creierul un câmp peste care ,,cineva tăcut împrăștia cenușa dintr-o urnă veche” sau pe copilul ascuns la interior, copilul ce ,,redesenează zilnic inima”?

   Cine este acel care ,,iese ca dintr-un crematoriu/ și-ndeamnă lumea de-afară/să intre, să admire” creația (poezia) unor ,,sculptori de cenușă” (poeții)? Poate fi copilul care n-a vrut să accepte realitatea, așa că s-a ascuns undeva și-i redesenează eului liric inima, adică unui eu ajuns matur.  Poate fi același copil, dar acesta acceptă realitatea și spune: ,,Cu un cuțit/am început să curățăm solzii,/ mai întâi de pe ochii mei/ știam că nimic nu va mai fi la fel/ ochii, albul lor care inunda/ o cameră fără prize, singurătatea” pentru că a ajuns să conștientizeze faptul că aceste două ,,TU-uri” simt la fel. ,,În mine/ Cineva sapă o fântână/Până târziu în noapte,/Până când și acest târziu/Se va surpa”.

   Singurătatea ,,are colțurile îndoite” și ,,are parfumul unei plante carnivore” pentru oricare dintre cele două eu-uri, două personaje, o persona și-un actant ascuns ce joacă pe scena vieții. Ei au ,,senzația că această dimensiune/a vieții/ a devenit neîncăpătoare”. Singurătatea îndoaie colțurile anumitor pagini din acest volum numit viață. ,,Adesea ne vine/ Să ne izbim craniile încărcate de amintiri, /Așa cum cei mici izbesc de pereți/Pușculițe pline vârf”.

,,Între noi un anotimp artificial”. Amintirile și visele trăiesc într-un anotimp artificial. Un anotimp cosmetizat de absența conștiinței. Un anotimp cosmetizat de percepție și de un strigăt interior care-și cere, pe drept, dar fără să țină cont de întrebările existențiale asupra sensului sau non-sensului vieții,  timpul ca să trăiască.

,,Ca o încleștare de alge/în interiorul mărilor” este acest volum de poezie. Singurătatea și scrisul, două picături de ploaie tatuate pe partea nevăzută a celor ce devin oglinzi mișcătoare,  a acelor care surprind realitatea interioară și exterioară a ființei. Această realitate a poetului este una și aceeași cu cea a cititorului: Poetul scrie, dă din propria viață timp, iar cititorul face același lucru citind. Un dans al celor care dau viață, fără să primească, este această relație dintre cititor și autor. Lumea construită de Savu Popa în volumul o cameră fără prize este lumea celui care dă viață și știe că linia bateriei nu poate fi reîncărcată, viața o cameră fără prize.


Găsești aici volumul🖤

Comentarii

NOUTĂȚI