Diavoli fragili
Titlu: Diavoli fragili
Autor: Radu Găvan
Editura: Pandora
Timp de cititre
2 min⏰
Autor: Radu Găvan
Editura: Pandora
Timp de cititre
2 min⏰
Radu Găvan este autorul romanelor Exorcizat, Isus din întuneric, Neverland și Diavoli fragili.
Un aspect extrem de important ce erupe din paginile Diavolilor fragilii este nemăsurata iubire pentru literatură. Ce face literatura? Literatura, așa cum apare ea în romanul lui Radu Găvan, te face să trăiești, te acaparează, devine obsesie, te consumă, dar ea se manifestă ca singură modalitate prin care continui să exiști. Diavoli fragili este o pledoarie fabuloasă despre actul creației, despre creator, dar mai ales despre sacrificiul pe care arta îl cere din partea celui care respiră prin ea.
Am să rezist tentației de a transforma aceast articol într-o lucrare despre simbolurile prezente în roman (lacul, talpa, pământul, soarele, mâna sau visul). Poate că ar fi un subiect interesant de discutat, dar nu aici.
Ne vom concentra atenția în cele ce urmează, așa cum ne-am obișnuit, către plot, vocabular, particularități și teme.
Plot: Structura plotului reprezintă una dintre trăsăturile cele mai interesante ale acestui roman. Cu toate că par a fi mult mai multe fire narative(cinci), defapt sunt doar două.
Primul fir narativ urmărește povestea scriitorului care și-a ucis soția și copilul.
El fiind autorul a trei romane: Ploile, Lacul și Malchance. Cea de-al doilea fir narativ urmărește povestea tânărului Victor, care se vrea a fi scriitor, dar care ajunge să lucreze pentru Oscar Poenarul, editorul șef al revistei Artist.
Particularități: Structura romanului (non-lineară) transformă Diavoli fragili din ceea ce ar fi putut fi doar un roman bun în unul foarte bun. Diavoli fragili este un roman complex și construit foarte bine. De ce? Pentru că există un echilibru perfect între violență și non-violență. Naratori, scriitori și creație, un trio formidabil. Fictiunea se completează cu metanarațiunea, iar îmbinarea oniricului cu realismul transformă multitudinea de personaje și povești într-un binoclu prin care putem observa în detaliu ceva ce pare uneori atât de departe: cruda și tulburătoarea lume în care trăim.
Vocabular: Capitolul IV se deschide cu un fragment de o frumusețe inestimabilă. În aceast fragment a fost infuzată toată magia unor vremuri în care omul era aproape de natură și natura era în el si cu el. Magie, descântec, vrajă.
,,Era cerul roșiatic. Era cerul roșiatic ca palmele zeilor, străbătut de mii și mii de râuri de sânge, și era și pământul tare. Pământul acela tare și roșu, bătut de soare și de tălpi goale, pământ ars de soare și tălpi arse de soare. Și mai era și femeia."
Restul romanului este o ,,tristă nevroză" ca să-l cităm pe Macedonski . Atmosfera sufocantă și apăsătoare este domolită pe alocuri prin utilizarea unui limbaj libertin și colocvial.
Temă: Intițial, am înșiruit zece rânduri pe care le-am șters ulterior. Diavoli fragili reprezintă epitoma vieții de scriitor. Naratori, personaje, scriitor, procesul de scriere, relația cu editurile, marea literatură, literatura de consum, premianții și nepremiații. Un roman despre ardere, renaștere și eliberare.
Dincolo de povesti, se află încifrată în titlu principala temă a romanului. Există o lamă subțire care separă binele și răul, una care nu taie, dar dacă ar tăia, atunci lumea ar fi într-o hemoragie continuă.
With love, Dimineți târzii!
Mă'nclin!
Comentarii
Trimiteți un comentariu