I put a spell on you...
Titlu: I put a spell on you...
Autor: Allex Trușcă
Editura: Litera
Cel mai recent roman al său este I put a spell on you… (2020), pentru care a primit Premiul pentru cel mai bun roman (SFFH), AntareSFest. În mod curent, publică proză scurtă, în reviste și în antologii.
După schema obișnuită, analizăm puțin romanul lui Allex Trușcă I put a spell on you... despre care, trebuie să recunosc faptul că am avut câteva rezerve din cauza titlului, dar care s-au dovedit a fi complet nefondate.
Plot: Ce fel de poveste scrie Allex Trușcă? Una la limita realității, una ruptă din spectrul unor căsnicii ratate. Cristian Gheorghe are o aventură cu o necunoscută într-o pădure de la marginea Craiovei, Ileana, care poate fi asemănată cu Domnișoara Christina a lui Mircea Eliade, datorită instanței dobândite în urma poveștilor fantastice care circulau despre ea ,,Mireasa din Pădurea Radovanului".
Cristian încearcă să-și salveze căsnicia cu Marcela, însă lucrurile iau o turnură fantastică, neașteptată. Soția lui se metamorfozează, schimbându-și complet arhetipul din care făcea parte.
Se transformă din soția de casă plictisitoare, pe care ar fi vrut să o părăsească, într-o Curtezană. Schimbările apar la nivel vestimentar, dar pătrund și la nivel comportamental. Marcela semănă din ce în ce mai mult cu amanta din pădure, lăsând în urmă femeia pe care Gheorge o cunoștea, fata cu care a crescut și care-i era nevastă.
În accepția mea, povestea lui Allex Trușcă este o alegorie a seducției și a intensificării sexuale.
Vocabular: Scris într-un stil dezinvolt, neafectat, animat, energic, de o voluptate simplă, aproape sălbatică, romanul I put a spell on you are câteva trăsături care mi-au atras atenția și pe care le voi expune în cele ce urmează.
Allex Trușcă se folosește de diferite procedee stilistice care vin din sfera filmului. Nu aș putea spune cu siguranță, dacă e sau nu e un fel de cine-roman, dar rămâne la latitudinea fiecărui cititor să-l categorisească.
Zoom- out- urile, acea schimbare de cadru (apare de câteva ori și câte un ,,stop cadru") realizată prin tăierea propozițiilor și adăugarea unora care se continuă într-un alt subiect, menținând două linii complet separate, dar care nu se anulează, ci completează imaginea, amintește de tehnica lui Flaubert, dar pote fi văzută și ca procedeu venit din sfera cinematică.
Personaje: După cum am menționat deja, Allex Trușcă se joacă în romanul său cu instanțele feminine. Ileana poate fi ,,Curtezana", sau femeia din vis. Marcela este soția, care se transformă în ,,femeia din vis", iar Marina rămâne în spațiul dantelat al unei Beatrice, o femeie pe care o dorești, care-ți rămâne imagine pură, iubire platonică, nefracturată de apropierea unei iubiri împlinite.
Micro-tensiune: Unul din paragrafele cele mai profunde din roman (de la p.126- la p.131) m-a surprins prin tensiunea care rupe paginile și străbate prin spațiul sinapselor ajungând la amigdala cititorului, care se vede pe sine pus în situația expusă de scriitor.
Din confesiunea făcută de socru ginerelui său aflăm că acele geamuri pe care le construim pentru a ne apăra pot fi dăunătoare pentru că ne separă, ne despart de ceea ce înseamnă să trăiești la superlativ: durerea și bucuria doar împreună formează întregul, iar noi facem parte din acest întreg: durere și bucurie.
Particularități: Trimiterile din opere (cinematice ori literare) nu pot fi trecute cu vederea pentru că ele scot la iveală un lucru: Și anume, cărui cititor se adresează scriitorul. Cele din I put a spell on you...
sunt lipite, sudate perfect de lumea fantastică a acestui roman. Sunt absolut delicoase, datorită opozițiilor. Nothing Else Matter și Marcel Pavel; Lucifer/ Game of Thrones versus filmele lui Goran Bregovici, iar prin ele descoperim că publicul țintă e compus din diferite tipologii de oameni și vârste. Un roman care depășește granița acestei lupte dintre generații, gusturi.
Un roman al tuturor.
Concluzie:
Dacă într-un roman mai apar și astfel de comparații ,,simțeam lama rece plimbându-mi-se grațios pe gât ca arcușul unei vioare Stradivarius", pe lângă personajele puternice, povestea bună, partea de vocabular lucrată, iar starea pe care o simt atunci când citesc este în acord cu povestea primește categoric:
5/5 🌟🌟🌟🌟🌟
With love, dimineți târzii
Mă'nclin!
Comentarii
Trimiteți un comentariu