Exorcizat


Titlu: Exorcizat
Autor: Radu Găvan
Editura: Herg Benet, 2018


Bună să vă fie inima!

 
   Exorcizat este în accepția mea varianta românească a romanului Sufocare de Chuck Palahniuk. A nu se înțelege prin aceasta că e o copie sau că Radu, care e unul dintre cei mai buni autori contemporani de la noi, a plagiat. Ceea ce vreau să spun e că omologul românesc se ridică la standardele literaturii universale, ba chiar le întrece pe alocuri.
  Temele principale ale celor două romane se asemănă și se completează. Sexualitatea și sărăcia sunt pilonii care susțin întreaga construcție.
Erotismul ca formă de descoperire la Radu Găvan și Erotismul ca adicție în romanul lui Palahniuk.
   Exorcizat este povestea unui tânăr care se angajează ca agent imobiliar la o firmă din  București. Acest Victor, al cărui nume îl aflăm la sfârșitul romanului, dacă nu am înțeles eu greșit, pentru că Victor poate fi și numele demonului sau a vocii distructive din mintea protagonistului, este un abderit, un outsider, un ciudat care-și târâie existența prin lume fără să aibă parte de prea mult bucurii. Una dintre preocupările lui este aceea de a-și bucura trupul în diferite feluri, erotice, și să-și procure hrană, pentru că situația lui materială este una precară.
Dacă urmărim cursul evenimentelor din roman observăm că linia este fie dreaptă, prin asta a se înțelege că în interiorul personajului conflictul este mult mai puternic decât la exterior, fie coboară drastic de la jumătatea romanului către final.
 Ca să fie și mai clar, în Metamorfozele lui Kafka personajul principal se trezește și își dă seama că e gândac. În mod normal, într-o poveste, după această cădere, de undeva trebuie să apară salavarea, dar Kafka nu face acest lucru. Situația se înrăutățește gradual pentru protagonist până la nivelul cel mai de jos și la fel se întâmplă și -n romanul lui Radu Găvan.
 Limbajul din Exorcizat este unul colorat, rupt din realitate și violent. Un limbaj ce transformă personajul într-o ființă odioasă, dar autentică.
  Fraza ,,nimeni nu poate sta prea mult în întuneric fără să înnebunească sau să orbească" poate fi văzută ca fiind o mișcare à la Tarantino, așa cum personajul Mia din Pulp Fiction, prevestește apariția sa într-un viitor rol pe care Urma Turman avea să-l interpreteze în Kill Bill, așa și fraza din Exorcizat prevestește, tema centrală a următorului roman, Isus din întuneric.
  În concluzie, romanul Exorcizat merită 5/5 pentru că e scris altfel și prin asta Radu Găvan dovedește că este un scriitor complet și complex. 
 

Comentarii

NOUTĂȚI